Chcesz zaskoczyć swoje
dzieci, rodzinę lub partnera niebanalnym a zarazem prostym deserem? Jeśli tak,
to na pewno spodoba Ci się pomysł na piernikowe naleśniki „Żyrafa” z nadzieniem
malinowo-piernikowym. Kwaśne maliny są doskonałym połączeniem ze słodkim,
tradycyjnym, toruńskim piernikiem.
Składniki ciasta
naleśnikowego:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka wody
- 3 łyżki cukry kryształu
- 2 jajka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na
łączymy ze sobą tak, aby nie było żadnych grudek. Jeśli ciasto jest zbyt
rzadkie, dodajemy do niego mąki (idealne ciasto naleśnikowe musi swobodnie ale
nie za szybko rozlewać się po rozgrzanej patelni). Następnie nasze ciasto
dzielimy na pół. Jedną porcję pozostawiamy.
Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
- 2 szt. pierników „Serca Toruńskie” lukrowane
Do porcji drugiej
dodajemy kakao i starte na grubych oczkach tarki pierniki. Całość dokładnie
mieszamy.
Z tak przygotowanych obu
ciast smażymy naleśniki, wylewając na patelnię połowę ciasta jasnego i połowę
ciemnego tak, aby obie połączyły się przy krawędzi. Można również tworzyć
własne wzory z obu ciast.
Gdy nasze naleśniki będą
już gotowe, przygotowujemy do nich masę.
Składniki masy:
- ¾ szklanki mrożonych
lub świeżych malin
- 3 szt. pierników
„Całuski Toruńskie” z nadzieniem śliwkowym
- 1 łyżka śmietany lub
jogurtu naturalnego
Maliny wrzucamy do miski,
dodajemy pokruszone pierniki oraz łyżkę śmietany. Całość razem ucieramy (można
także zblendować składniki).
Gotową masą smarujemy
nasze naleśniki i składamy je w dowolny sposób. Pozostało tylko całość oprószyć
cukrem pudrem i przyozdobić – ja do tego celu użyłam kilku malin i listki
mięty, naleśniki można polać jednak i czekoladą.
Zapewniam, że taki deser
zachwyci każdego! A więc smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz