czwartek, 31 sierpnia 2017

Naleśniki - Zebra na dwa kolory

Chcesz zaskoczyć swoje dzieci, rodzinę lub partnera niebanalnym a zarazem prostym deserem? Jeśli tak, to na pewno spodoba Ci się pomysł na piernikowe naleśniki „Żyrafa” z nadzieniem malinowo-piernikowym. Kwaśne maliny są doskonałym połączeniem ze słodkim, tradycyjnym, toruńskim piernikiem.

Składniki ciasta naleśnikowego:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka wody
- 3 łyżki cukry kryształu
- 2 jajka

Wykonanie:
Wszystkie składniki na łączymy ze sobą tak, aby nie było żadnych grudek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy do niego mąki (idealne ciasto naleśnikowe musi swobodnie ale nie za szybko rozlewać się po rozgrzanej patelni). Następnie nasze ciasto dzielimy na pół. Jedną porcję pozostawiamy.

Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
-  2 szt. pierników „Serca Toruńskie” lukrowane

Do porcji drugiej dodajemy kakao i starte na grubych oczkach tarki pierniki. Całość dokładnie mieszamy.

Z tak przygotowanych obu ciast smażymy naleśniki, wylewając na patelnię połowę ciasta jasnego i połowę ciemnego tak, aby obie połączyły się przy krawędzi. Można również tworzyć własne wzory z obu ciast.

Gdy nasze naleśniki będą już gotowe, przygotowujemy do nich masę.

Składniki masy:
- ¾ szklanki mrożonych lub świeżych malin
- 3 szt. pierników „Całuski Toruńskie” z nadzieniem śliwkowym
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Maliny wrzucamy do miski, dodajemy pokruszone pierniki oraz łyżkę śmietany. Całość razem ucieramy (można także zblendować składniki). 

Gotową masą smarujemy nasze naleśniki i składamy je w dowolny sposób. Pozostało tylko całość oprószyć cukrem pudrem i przyozdobić – ja do tego celu użyłam kilku malin i listki mięty, naleśniki można polać jednak i czekoladą. 


Zapewniam, że taki deser zachwyci każdego! A więc smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz