Znasz już zapewne przepis
na pieczeń ze śliwkami. Niektórzy są jej miłośnikami, inni wolą mięso bez
dodatków. Ja też, jak to prawdziwy facet, byłem zwolennikiem opcji drugiej. Do
pewnego czasu… Pewien zakład przeważył szalę na stronę mięsa ze śliwkami, ale z
pewnym oryginalnym dodatkiem – toruńskim piernikiem. Poniżej podaję przepis na
przygotowanie tego niesztampowego dania. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę
warto!
Składniki pieczeni
toruńskiej:
- 1 kg schabu lub szynki
- 250 g suszonych lub
wędzonych śliwek (ja użyłem wędzonych, gdyż są bardziej aromatyczne)
- 5 szt. tradycyjnych
toruńskich pierników „Katarzynek”
- sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku
- 1/3 szklanki ciemnego
piwa (jeśli nie chcemy użyć piwa, zastępujemy je wodą)
- 2 łyżki masła
Rozpoczynamy od
przygotowania nadzienia do naszego mięsa. Śliwki kroimy w paski i wrzucamy do
naczynia. Dodajemy pokruszone lub pokrojone w kostkę pierniki, do całości
dolewamy 3 łyżki ciemnego piwa (lub wody) i dokładnie łączymy składniki.
Przy użyciu wąskiego noża
robimy kieszeń przez środek mięsa (nie do końca, by nadzienie nam nie
wypływało) i tak przygotowaną masą nadziewamy mięso.
Na koniec nacieramy je z
wierzchu solą i pieprzem (możemy natrzeć również mięso pozostałością nadzienia),
wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką piwa lub wody a na wierzch
mięsa kładziemy masło.
Pieczemy pod przykryciem
przez ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Miękkość mięsa
sprawdzamy wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10-15 minut aby
ostygło i lepiej się kroiło.
W tym czasie
przygotowujemy sos piernikowy, który stanowi kluczową rolę w tym daniu.
Składniki sosu
toruńskiego:
- 3 szt. tradycyjnych toruńskich pierników
„Katarzynek”
- 2 szt. lukrowanych
toruńskich pierników „Serca Toruńskie”
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki musztardy
miodowej
- pół łyżeczki pieprzu
Oba rodzaje pierników
kruszymy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy musztardę oraz pieprz i
zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Po zagotowaniu masę blendujemy, by zlikwidować wszystkie grudki. Gotowym sosem
polewamy pieczeń lub zdobimy talerz.
Tak przygotowane mięso
najlepiej podać z ryżem i warzywami lub zestawem surówek. Równie dobrze pieczeń
smakuje i na zimno.
Śliwka i toruński piernik
stanowi idealne połączenie, sprawiając, że nasze danie będzie wykwintne i
smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz