czwartek, 22 czerwca 2017

Mięso z zupy - co z nim zrobić?

Mięso z zupy to odwieczny problem gospodyń domowych, mając na uwadze zdrowie dziecka bardzo chcielibyśmy, aby nasze pociechy jadły gotowane zdrowe mięso. Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej... dzieci jedzą oczami, a każdy z nas wie, że mięso z zupy wygląda okropnie.

Dwudaniowy obiad można zrobić w bardzo szybki i prosty sposób. Jedyne co musimy zrobić to kupić paczkę mrożonych warzyw wiosennych oraz udka tzw. drumsticki. Warzywa oraz udka wrzucamy do garnka tworząc przy tym cudowną aromatyczną i pełną witamin zupę (którą osobiście nazywam chorowinką, ponieważ jest doskonała dla przeziębionych osób).

Po mniej więcej 20 minutach gotowania udka wyciągamy i wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną olejem (ja używam tłoczony na zimno olej słonecznikowy) patelnię typu grill. Obracając udka doprawiamy mięso przyprawą do kurczaka oraz pieprzem (nie solimy).

Jedynie co pozostało do zrobienia to dodanie do udek magicznego składnika jakim jest słodki sos azjatycki z przyprawami, mój był zakupiony na promocji VitaAsia w Lidlu, jednak sos podobnego typu kupimy w każdym super markecie.

Udka smażymy do momentu aż sos się całkowicie zredukuje i zamieni w pyszną szklącą się skorupkę. Takie udka na pewno będą wyglądać smacznie a zarazem nie będą aż tak niezdrowe.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz