czwartek, 31 sierpnia 2017

Pieczeń toruńska

Znasz już zapewne przepis na pieczeń ze śliwkami. Niektórzy są jej miłośnikami, inni wolą mięso bez dodatków. Ja też, jak to prawdziwy facet, byłem zwolennikiem opcji drugiej. Do pewnego czasu… Pewien zakład przeważył szalę na stronę mięsa ze śliwkami, ale z pewnym oryginalnym dodatkiem – toruńskim piernikiem. Poniżej podaję przepis na przygotowanie tego niesztampowego dania. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!

Składniki pieczeni toruńskiej:
- 1 kg schabu lub szynki
- 250 g suszonych lub wędzonych śliwek (ja użyłem wędzonych, gdyż są bardziej aromatyczne)
- 5 szt. tradycyjnych toruńskich pierników „Katarzynek”
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/3 szklanki ciemnego piwa (jeśli nie chcemy użyć piwa, zastępujemy je wodą)
- 2 łyżki masła

Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia do naszego mięsa. Śliwki kroimy w paski i wrzucamy do naczynia. Dodajemy pokruszone lub pokrojone w kostkę pierniki, do całości dolewamy 3 łyżki ciemnego piwa (lub wody) i dokładnie łączymy składniki.

Przy użyciu wąskiego noża robimy kieszeń przez środek mięsa (nie do końca, by nadzienie nam nie wypływało) i tak przygotowaną masą nadziewamy mięso.

Na koniec nacieramy je z wierzchu solą i pieprzem (możemy natrzeć również mięso pozostałością nadzienia), wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką piwa lub wody a na wierzch mięsa kładziemy masło.

Pieczemy pod przykryciem przez ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Miękkość mięsa sprawdzamy wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10-15 minut aby ostygło i lepiej się kroiło.

W tym czasie przygotowujemy sos piernikowy, który stanowi kluczową rolę w tym daniu.
Składniki sosu toruńskiego:
-  3 szt. tradycyjnych toruńskich pierników „Katarzynek”
- 2 szt. lukrowanych toruńskich pierników „Serca Toruńskie”
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki musztardy miodowej
- pół łyżeczki pieprzu

Oba rodzaje pierników kruszymy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy musztardę oraz pieprz i zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Po zagotowaniu masę blendujemy, by zlikwidować wszystkie grudki. Gotowym sosem polewamy pieczeń lub zdobimy talerz.

Tak przygotowane mięso najlepiej podać z ryżem i warzywami lub zestawem surówek. Równie dobrze pieczeń smakuje i na zimno.


Śliwka i toruński piernik stanowi idealne połączenie, sprawiając, że nasze danie będzie wykwintne i smaczne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz