piątek, 21 października 2016

Balut odrażający przysmak z azji



W momencie, gdy ty zajadasz się smakołykami w fast-foodzie, Filipińczycy znajdują nową potrawę narodową o tajemniczej nawie Balut. Złośliwi mówią, że jest to pierwowzór „jajka niespodzianki”, w którym zamiast żółtego plastikowego opakowania odnajdujemy embrion... Przeważnie spożywa się jajka od 17 do 21 dni po zapłodnieniu, wtedy są podobno najsmaczniejsze, ponieważ mięsko jest delikatne a nieukształtowane kości i pierz nie przeszkadza w jedzeniu.
 
Jak się tworzy Balut?
 
Na początku jajko, które jest przeznaczone do spożycia, oznacza się markerem na skorupce, zaznaczając dzień zapłodnienia, po czym odstawia się je do tzw. wzrostu. W momencie gdy minie odpowiedni czas rozwoju płodu, kucharze gotują całość w gorącej wodzie przez parę minut. Jajko z mięsem spożywa się tak, jak zwykłe gotowane jajko z tą tylko różnicą, że w środku mamy przepięknego ugotowanego ptaszora przypominającego padlinę.
 

Jajka takie są bogatą skarbnicą minerałów, witamin oraz białka. Smakosze często mówią o właściwościach przewyższających żeń-szeń pod względem wzmagania potencji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz