Chili Con Carne to po hiszpańsku papryczka Chilli z mięsem, jadana przeważnie w stanie Meksyk, jednak poprzez oddziaływanie kuchni zachodniej i poznawanie nowych smaków tworzona przez wiele osób w Polsce. Głównymi składnikami powyższego dania jest papryka wszelkiego rodzaju, cebula, czosnek i gotowane pomidory.
Dodatkiem typowo męskim, którego nie możne braknąć jest mięso wołowe. Polska słynie z drogiej wołowiny dlatego zastępuje się ją wieprzowiną. Kolejnym polskim akcentem jest dodawanie czerwonej fasolki oraz kukurydzy.
Chili con carne od niedawna można dostać w Lidlu - wypuściła je firma El Tequito, która powiązana jest z tzw. Tygodniem Meksykańskim organizowanym przez niemiecką sieć sklepów. W puszcze jest gotowe do podgrzania i spożycia danie. Jeżeli chodzi o smak jest ono bardzo smaczne, ale... Jest ono dość gęste i tak jakby mączne, rozwiązaniem jest dodanie do dania odrobiny wody. Chili nie jest ostre i w miarę przyzwoicie doprawione, za parę złotych mamy danie dla dwóch a nawet trzech osób, ponieważ fasola zawarta w puszcze jest sycąca.
Całość oceniam na 4/5 i na pewno jeszcze kiedyś skorzystam z tej pozycji.
PS: pamiętajmy że jest to danie instant, chili zrobione w domu będzie zawsze smakować inaczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz